Kerstcadeau in de derde doos

Kerstcadeau in de derde doos

De hoogste rechter van ons land heeft vlak voor kerstmis geoordeeld dat het huidige box 3 systeem met zijn fictieve rendementen een onrechtmatige inbreuk vormt op het recht van eigendom bij belastingplichtigen met beleggingen die in totaal minder rendement opleveren dan de berekende box 3 belasting over dit totale vermogen. Hieronder wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn.

Waarom lenen vanuit eigen BV

Waarom lenen vanuit eigen BV

Als een BV overwinsten realiseert kan je hier als aandeelhouder 3 dingen mee doen. Het vermogen aanhouden als buffervermogen, uitkeren als dividend of het vermogen herbeleggen. Uitkeren van dividend heeft als nadeel dat er dividendbelasting moet worden betaald. Door te lenen van de BV kan de aandeelhouder rendement behalen met de niet betaalde belasting. In dit artikel worden dit verder toegelicht.

Box 3 pretbox af voor de (vastgoed)belegger

Box 3 pretbox af voor de (vastgoed)belegger

Het kabinet heeft vorige week een plan gepubliceerd om de vermogensrendementsheffing (box 3) te hervormen. De belastingheffing blijft gebaseerd op fictieve rendementen maar de fictieve samenstelling van het vermogen komt (in enige mate) te vervallen. Nieuw is dat er onderscheid gaat worden gemaakt in 3 vermogensbestanddelen: bankrekeningen, beleggingen en schulden. Hieronder vindt u een analyse van de gevolgen.

Bijtelling tarief auto weer baseren op werkelijk prive gebruik

Bijtelling tarief auto weer baseren op werkelijk prive gebruik

Als een auto zakelijk wordt aangeschaft vindt fiscaal een correctie plaats over het prive autogebruik van de ondernemer of werknemer. Als hoofdregel wordt de bijtelling berekend obv een fictie van 22% (tarief 2019) van de cataloguswaarde (nieuwwaarde). In dit artikel wordt ingegaan op de verhouding tussen de fictie en de werkelijke kosten van het prive gebruik.

Nieuwe KOR in de btw; een vereenvoudiging?

Nieuwe KOR in de btw; een vereenvoudiging?

Hoewel de huidige kleine ondernemersregeling (kor) regeling in de btw in mijn optiek geen rocket science is, wordt deze regeling onder het mom van vereenvoudiging gewijzigd. De nieuwe regeling gaat in vanaf 1-1-2020. In dit artikel worden de oude en nieuwe kor vergeleken.

Lening van de eigen B.V., niets mis mee

Lening van de eigen B.V., niets mis mee

Gelukkig wordt de afschaffing van de dividendbelasting nu toch heroverwogen, lees doorgestreept. Uitgerekend de buitenlandse aandeelhouders van Unilever voorkwamen dat dit onbehouwen plan wetgeving wordt. Een ander onbehouwen plan wat het kabinet op Prinsjesdag uit de hoge hoed toverde, is de wens om leningen groter dan een € 0,5 miljoen aan de directeur grootaandeelhouder te gaan belasten (vanaf 2022).

Eindejaarstips 2015

Eindejaarstips 2015

In onderstaand document staan de eindejaarstips voor 2015. In deze tips is zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Geplaatst: 4 december 2015

Belastingdruk: vergelijking tussen 2016 en 2015

Belastingdruk: vergelijking tussen 2016 en 2015

Door de fiscale wijzigingen in 2016 ontwikkelt de belastingdruk zich per inkomensgroep verschillend. In onderstaand document is de wijziging in belastingdruk per inkomensgroep weergegeven. Hieruit blijkt dat er helaas niet voor iedereen een enorme lastenverplichting aan zit te komen. Geplaatst: december 9, 2015

Werkkostenregeling (WKR) in 2015

Werkkostenregeling (WKR) in 2015

Zoals u wellicht al heeft vernomen is de werkkostenregeling (WKR) in de loonbelasting sinds dit jaar verplicht gesteld. Hieronder volgt een toelichting over deze basisbeginselen van deze regeling. Geplaatst: 17 december 2015